duminică, 22 februarie 2015

Varsta tapilor pentru monta



Un element important in alegerea tapilor pentru reproductie il constituie varsta. Tapii cu calitati deosebite vor fi folositi la monta pana la 6-8 ani. Tapii tineri, sub doi ani, vor efectua numai doua monte pe zi, una dimineata si una seara. Greutatea la prima monta, la toate rasele de ovine, trebuie sa reprezinte 70% din greutatea adultilor.




Prima monta la tapi poate avea loc la 18 luni, chiar daca semenele maturitatii sexale se inregistreaa de le 7-8 luni. Selectia tapilor se face in functie de performantele rudelor. Daca mama si ficele au dat cantitati satisfacatoare de lapte atunci se considera ca tapul este foarte bun pentru reproductie. A se elemina toate animalele care au defecte din nastere.

Cea mai buna perioada la un tap este intre 2 si 4 ani


Cea mai buna perioada la un tap este intre 2 si 4 ani. In aesta perioada au lichidu seminal cel mai valoros. Se aleg tapii care provin din gemeni sau tripleti. Un singur tap trebuie sa fie pentru 25-30 de capre indiferent de rasa.

Costul cumpararii si efortul de a gasi tapi de calitate intre 2-4 ani este destul de marisor dar in acest fel poti obtine produsi de calitate peste media rasei si inmultirea efectivului de capre extrem de rapid,banii investiti in tapi se recupereaza apoi in maxim 6 -7 luni.
Daca doriti sa credeti sau nu informatia de mai sus va rog sa o testati,o sa va convingeti singuri de acest lucru.

Este mai simplu si usor sa iei tapi de sub 2 ani din mame bune sa ii cresti pana la 2 ani separat de capre dar timpul si efortul tinerii lor separatii este semnificativ,costul ajunge sau poate chiar depasii pretul unui tap bun de 2-4 ani,fiecare alege ce doreste.

3 comentarii:

  1. Daca am tap de anul asta fatat in ianuarie monteaza anul asta

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o intrebare, am cumpărat un țap matur, am observat că are o crescatura că un fel de tata. Ați mai întâlnit așa situație? Este bun de prăsilăin acest caz??

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri