miercuri, 18 februarie 2015

Fecundarea artificiala la capre sau monta artificiala

Insamantarea artificiala este cea mai noua si cea ma buna metoda de monta, prin faptul ca sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele.

Cu sperma racoltata la un ejaculat se pot insamanta pana la 20 de femele.
De la tapii adulti se poate fi recoltata sperma de patru ori pe zi, la intervale de trei ore. Tapii tineri pot si supusi recoltarii de doua ori de zi.

In timpul ejacularii, tapul elibereaza 1-1,5 ml de sperma, ce contine aproximativ 2,5 miliarde de spermatozoizi. Pentru o insamantare este nevoie de 200 milioane de astfel de celule, astfel incat sa se poata congela deoadata 10 pana la 15 doze de sperma.
Crescatorii de capre care doresc ca animalele lor sa fie fecundate, trebue sa ia legatura cu veterinarul incat de la inceputtul perioadei de imperechere pentru ca sperma necesara acestui proces sa stea deja la dispozitie.
La primul ciclu sexual se recomanda efectuarea insamantarilor artificiale.

Insamantarile se fac la 10 ore de la paratia caldurilor si se repeta la 8-10 ore.
Exista si metode mai moderne cum ar fi: transferul de embrioni, fertilizare in vitro, etc, dar acestea sunt mai costisitoare.

Gestatia la capre

Gestatia incepe odata cu patrunderea spermatozoidului in ovul si cu contopirea acestuia cu nucleul celulei.

Durata gestatie la capre

Gestatia la capre dureaza 5 luni variind de la 140 pana la 162 de zile. In cazul nasterii mai multor pui, duata gestatie este mai scurta, iar caprele care nasc un singur pui, il poarta in panatece cu pana la doua zile mai mult. La rasa pitica gestatia dureaza doar 143 zile.

3 comentarii:

  1. am 8 capre si vreau sa le fac monta artificiala cine poate recomanda un medic bun care stie sa faca o montasi sa consulte

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am capre dar amele sunt montate natural

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu as vrea artificial

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri