luni, 23 februarie 2015

Paraziti externi la capre

Paraziti externi pot fi contactati atat vara cat si toamna.

Paduchii si lindenii la capre

Provoaca mancarimi si iritatii ale pelii, blana devenind ciufulita si mata.

Tratament pentru paduchii si lindenii la capre
- butoxina actioneaza bine si este simplu de aplicat: se aplica o linie de butoxina de aproximativ 10 cm in jurul gatului. Acesta nu trebuie lasata mult timp sa actioneze, fiind necesara indepartarea ei.

Raia
Provoaca mancarimi mari si pierderi masive de par. Se poate lua din iarba sau la contactul cu alte animale. De aceea este bine sa izolati animalul pana la vindecare.

Tratament pentru raie la capre

Doua injectii cu dectomax de doua ori pe saptamana. Acestea pot fi facute numai de medicul veterinar.

Constatarea gestatiei la capre

Pentru a putea fi siguri ca o capra este gestanta exista mai multe examinari si observatii:

- Scaderea productiei de lapte,
- Palparea puilor prin peretele abdominal,
- Cresterea abdomenului,
- Observarea miscarilor puilor,
- Luarea in greutate,
- Examinari folosind ultrasunete.




Multe dintre punctele de mai sus se bazeaza pe experienta. Pentru o afacere in domeniu, binenteles de la un anumit numar de capete se foloseste examinarea folosind ultrasunete care este foarte des intalnita in randul caprelor.

Examinarea cantitatii de pogesteron din lapte si din sange. Dar acesta modalitate nici nu intra in discutie pentru crescatorii mici de capre.

Cititi si  GESTATIA LA CAPRE

duminică, 22 februarie 2015

Varsta tapilor pentru monta



Un element important in alegerea tapilor pentru reproductie il constituie varsta. Tapii cu calitati deosebite vor fi folositi la monta pana la 6-8 ani. Tapii tineri, sub doi ani, vor efectua numai doua monte pe zi, una dimineata si una seara. Greutatea la prima monta, la toate rasele de ovine, trebuie sa reprezinte 70% din greutatea adultilor.




Prima monta la tapi poate avea loc la 18 luni, chiar daca semenele maturitatii sexale se inregistreaa de le 7-8 luni. Selectia tapilor se face in functie de performantele rudelor. Daca mama si ficele au dat cantitati satisfacatoare de lapte atunci se considera ca tapul este foarte bun pentru reproductie. A se elemina toate animalele care au defecte din nastere.

Cea mai buna perioada la un tap este intre 2 si 4 ani


Cea mai buna perioada la un tap este intre 2 si 4 ani. In aesta perioada au lichidu seminal cel mai valoros. Se aleg tapii care provin din gemeni sau tripleti. Un singur tap trebuie sa fie pentru 25-30 de capre indiferent de rasa.

Costul cumpararii si efortul de a gasi tapi de calitate intre 2-4 ani este destul de marisor dar in acest fel poti obtine produsi de calitate peste media rasei si inmultirea efectivului de capre extrem de rapid,banii investiti in tapi se recupereaza apoi in maxim 6 -7 luni.
Daca doriti sa credeti sau nu informatia de mai sus va rog sa o testati,o sa va convingeti singuri de acest lucru.

Este mai simplu si usor sa iei tapi de sub 2 ani din mame bune sa ii cresti pana la 2 ani separat de capre dar timpul si efortul tinerii lor separatii este semnificativ,costul ajunge sau poate chiar depasii pretul unui tap bun de 2-4 ani,fiecare alege ce doreste.

Adevarul despre Afacerea Cresterea Caprelor

Salut prieteni,

Stiu ca atunci cand vrei sa te apuci de o anumita afacere, trebuie sa iti pui anumite intrebari. Poate cresterea caprelor este alegerea perfecta. Dar te-ai intrebat vreo data cat de grea este si ce implica?
Am gasit pe internet cel mai bun articol si o super persoana care si-a impartasit experienta cu noi.



 

"
Adevarul despre afacerea cresterea caprelor

Mi-am propus sa infintez acesta pagina pentru a aduce la realitate pe toti acei oameni care vor sa creasca capre acum sau pe viitor.

Este cu adevarat o afacere sa cresti capre in Romania cum se zice,aude peste tot?

Pentru a putea considera cresterea caprelor o afacere trebuie obligatoriu sa stai in apropierea unui oras mare si sa vinzi la pret bun.
Am auzit,citit si povestit de la altii cum ca ei vand branza de capra cu 20,25 si iarna chiar 30 de lei si laptele cu 5 lei litrul,marea majoritate mint cu nerusinare cand zic acest lucru.

Poate acum sunt huiduit de unii cand am curajul sa spun adevarul,pentru a va convinge mergeti cu 2 litri de lapte de capra si incercati sa gasiti oameni sa il cumpere cu 5 lei litrul sau mergeti cu 1kg de branza sa o vindeti cu 20 de lei nu 25 sau 30 de lei sa vedeti daca reusiti.
Incercati sa faceti asta intr-un oras mic chiar resedinta de judet sa vedeti cati clienti gasiti cu aceste preturi.

Daca nu stai in apropierea unui oras mare si sa ai baza ta de clienti livrand branza si laptele acasa nu vei putea vinde la aceste preturi.
In majoritatea orasele din Romania branza de capra in piete este 15-16 lei kilogramul si la magazine intre 15-17 lei kilogramul.

Stiu ca acesta branza din piete,magazine nu este toata 100% naturala sau 100% doar din lapte de capra si este si amestec cu lapte de oaie sau vaca dar oamenii se uita la pret prima data.

Clientii de branza de capra sau lapte de capra nu sunt oamenii simpli,sunt oamenii educati si cu venituri peste medie,majoritatea stiu ce efecte benefice are asupra sanatatii.

Va mai provoc la o proba,aflati unde si cine vinde cu 5 lei litrul laptele si branza cu 20,25 sau 30 de lei vorbiti cu acel om si rugati-l sa va lase sa mergeti voluntar gratuit cu el cand merge sa vanda sau i vindeti dvs de proba de exemplu lapte de capra sau faceti branza dupa reteta lui sa aiba si gust ca a lui la pret mai mic cu 2 lei pe kilogram sa aiba si el profit.

O sa va convingeti singuri cat de mincinosi sunt sau cat de lacomi sunt,in cazul in care gasiti pe cineva care vinde cu acele preturi cu adevarat vrea sa va cumpere lapte si branza la preturi de pomana la maxim 2 lei litru de lapte si kg de branza maxim 13 lei exact ca a lui ca si caliate,gust.

Eu nu locuiesc in apropierea unui oras mare si cresc capre pentru a mai marii putin veniturile in plus fata de alte activitati ale mele.
La preturi de 13-15 lei kilogramul de branza sau laptele 3 lei nu faci afacere din cresterea caprelor doar rotunjesti veniturile sigur ca as vrea sa vand cu 5 lei litrul de lapte sau 20de lei macar branza de capra dar daca cer aceste preturi ma intorc cu ele acasa nu imi cumpara nimeni se duc si ia de la piata cu 15 lei branza kilogramul sau magazine.

Afacere cu cresterea caprelor o consider sa poti vinde cu 4 lei litrul lapte nu zic 5 sau 6 lei litrul si tot ai profit foarte bun,sa vinzi branza cu 20 de lei nu cu 25 sau 30 de lei si tot ai castig bun.

Daca nu poti vinde cu aceste preturi nu baga banii tai in a creste capre multe peste 100 de capete de exemplu,timpul in care iti recuperezi banii este de cativa ani de zile.

Ai bani multi si nu stii ce sa faci cu ei nu i arunca a creste multe capre daca nu vinzi la preturile de mai sus pentru ca o sa fii dezamagit,pe langa hrana animalelor intra vaccinurile animalelor,medicul veterinar,oameni platiti sa aiba grija de ele,utilaje necesare in ferma la munca pamantului,grajdul lor si alte cheltuieli neprevazute ce apar pe parcurs pentru buna functionare a fermei.

Pentru a economisii anual o mare parte din banii si a avea cheltuieli mai mici trebuie obligatoriu sa ai o familie extrem de numeroasa,toti membrii familiei sa munceasca fiecare dupa puteri,pricepere si dragoste fata de animale,muncind zi de zi fara certuri si reprosuri.
In acest caz ideal poti face mari economii anuale bani ce poti sa i investesti in dezvoltarea si dotarea ferme cu utilaje cat mai performante ce iti usureaza munca zilnic.

Nu uitati de faptul ca trebuie ca veciinii dumneavoastra sa fie buni,la inceput nu veti avea conditii excelente in ferma daca un vecin va face reclamatii este suficient sa aveti necazuri mari.

Pamantul pe care il aveti in propietate este extrem de important,de exemplu daca aveti 10 hectare puteti creste maxim 100 capre la stabulatie si maxim 300 de capre la pasune,pascandu-le pe alte terenuri ce nu va apartin ca propietate.

Daca aveti 1hectar sau sub 1 hectar de pamant ca propietate nu va intindeti mai mult de maxim 15 capre tinute pe stabulatie sau maxim 50 capre tinute pe pasunea satului.

Cumpararea si arendarea pamantului implica costuri extrem de mari si greu de recuperat in timp.
Daca arendam pamantul in schimb obligatoriu ne trebuie tractor bun sa lucram pamantul plus sa dam la oameni o parte din castig,oamenii vor cere de la an la an mai multi bani sau produse asa ca ganditi-va bine inainte.

Aceste randuri scrise de mine sunt din experienta mea nu din povesti auzite la altii,nu vreau nici sa incurajez nici sa descurajez pe cei care vor sa creasca capre acum sau pe viitor,vreau doar sa trezesc la realitate sa nu ajunga in a-si cheltuii banii si timpul daca nu au aceste conditii obligatorii descrise mai sus.

Dragostea fata de animale trebuie sa nu lipseasca din acesta ecuatie,sunt momente destul de dese in care oamenii platiti sa aiba grija de animale te parasesc fara nici o atentionare in prealabil,te trezesti fara nimeni cateodata sa aiba grija de ele indiferent de ce conditii si salariu oferi,esti nevoit sa te ocupi singur de ele pana gasesti alti oameni !

Oamenii marea lor majoritate o zic fara sa exagerez sunt puturosi,neinvatati sa munceasca si mandrii fiindu-le rusine sa aiba grija de animale,vedeti cati de multi saraci sunt,cu ajutor de la stat sau fara nici un venit decat sa munceasca la tine sau altul in ferma la animale mai bine rabda de foame,fura sau cersesc mila,pomana.

Luati un sarac lipit sa mearga la animale sa aiba grija de ele sa vedeti ce va zice,ce reactie are,mai bine moare decat sa mearga sau daca merge nu sta prea mult timp din bani stransi se duce se inbata sau face alte prostii si tot sarac ramane.

Sunt adeptul tinerii in ferma a putine animale dar de foarta buna calitate,deosebite,ingrijite ca la carte pe cat este posbil decat sute de animale normale,mediocre mai bine cateva zeci de animale de calitate deosebita,in caz ca oamenii te lasa poti avea si singur cu familia grija de ele o perioada de timp pana gasesti alti oameni,daca ai sute de animale nu vei mai putea sa le tii singur cu familia cand te parasesc oamenii.

Sanatate,intelepciune si putere de munca tuturor,succes !!!

"

Mai multe detalii:

http://branzacapra.sunphoto.ro/Adevarul_despre_afacerea_cresterea_caprelor

miercuri, 18 februarie 2015

Castrarea iezilor a tapilor

Castrarea iezilor are mai multe roluri. 

1. Pana in varsta de 3 luni carnea de ied nu are guste tap. Dupa 3 luni trebuie castrat.
2. Daca un ied nu este castrat nu va mai lua asa repede in greutate, ba chiar poate pierde.


Conform normelor de protectie a animalelor tapii pot fi castrati pe viu, fara anestezie, inainte de a ajunge varsta de 4 luni, atata timp cat animalul nu prezinta nici un fel de anomalie anatomica. Conform legii pentru protectia animalelor, specificata in articolul de 25.05.1998, nimeni nu are dreptul de asupune un animal la suferinta, durere sau oric fel de chin, fara a aveaun motiv bine intemeiat.


De regula, castrarea nu produce sangerare:

- Partea superioara a scrotului trebuie tamponata cu vata inmuiata in tinctura de iod.
- Prin apasare, se vor gasi testiculele si se vor apuca cu o mana.
- Clestele special de strans trebuie fixat intre testicule si abdomen, chiar sub mamale.
- Fiecare testicul trebuie impins ceva mai sus.
- Clestele trebuie astfel pozitionat, incat sa prinda si canalul prin care se elibereaza sperma.
- Apoi strangeti clestele timp de 20 secunde.

Este recomandat sa va arate un crescator experimentat.

O metoda mai des folosita dar totusi interzisa, este si metoda inelului de cauciuc

 
  Inelele elastice din cauciuc pot fi folosite la castrarea masculilor începând cu vârsta de cel puţin 10 zile.

După ce ne asigurăm că ambele testicule se simt la palpare se aplică un inel de cauciuc, la baza scrotului, cu ajutorul unui cleşte special. Inelul are un diametru mai mic decât circumferinţa scrotului şi va efectua o stază puternică asupra cordoanelor spermatice şi arteriale. Testiculele se usucă în 20-30 zile. Nu au loc hemoragii şi riscul infecţiilor este redus. Când apar infecţii, se intervine săptămânal cu iodură de potasiu aplicată local. În cazurile mai grave se administrează antibiotice.

Cresterea iezilor de capra prin metoda artificiala

Metoda de crestere artificiala a iezilor este practicata in sistemele de intretinere si crestere intensiva.
Separarea iezilor se face in primele patru zie dupa fatarea iezilor de la mamele lor si hranirea lor cu inlocuitoti ai laptelui si nutreturi combinate.

 

 

Avantajele metodei de crestere artificiala a iezilor de capra:


- evitarea stresului intarcarii, care produce stagnarea cresteri pentru 7-8 zile,
- caprele vor intra mai repede in calduri si vom avea iezi in extrasezon,
- laptele muls in primele 2-3 luni de la fatare, capra da cel mai mult lapte in acesta perioada. (mai mult profit pentru ferma).

Alaptarea iezilor de capra se poate face:


- la galeata sau la biveron
- la tetine, tip "bar": in pretii grajdului se fixeaza o teava de inox prevazuta cu tetine
- cu ajutorul unor sisteme automate

Reteta inlocuitorului de lapte pentru iezii de capra:


- lapte smantanit, dezhidratat in proportie de 70%;
- grasime 20-30%;
- lecitina 1%;
- nucleu de vitamine, minerale, antibiotice 1%;
- 6 l apa la 1 kg de amestec uscat;

Cresterea puilor cu lapte praf

La o saptamana de la nastere, pe langa lapte praf, puteri sa oferiti puiului si o anumita cantitate de lapte de capra, cee ce va asigura buna sa dezvoltare. In cazul in care acest tip de alimentatie provoaca diaree sau probleme digestive, trebuie sa reduceti atat cantitatea cat si concentratia laptelui praf.

Daca din contra, diareea se actualizeaza, trebuie administrat ceai de fenicul si de musetel.

Ce trebuie de stiut:

- iezii suporta mai bine laptele sarac in grasimi
- concentratia de lapte in apa nu trebuie sa depaseasca 130g (la o singura masa) 
- cantitatea de lapte poate fi crescuta treptat pana la 2,8 kg pe zi
- temperatura laptelui trebuie sa fie in jur de 40-42 grade C

Fecundarea artificiala la capre sau monta artificiala

Insamantarea artificiala este cea mai noua si cea ma buna metoda de monta, prin faptul ca sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele.

Cu sperma racoltata la un ejaculat se pot insamanta pana la 20 de femele.
De la tapii adulti se poate fi recoltata sperma de patru ori pe zi, la intervale de trei ore. Tapii tineri pot si supusi recoltarii de doua ori de zi.

In timpul ejacularii, tapul elibereaza 1-1,5 ml de sperma, ce contine aproximativ 2,5 miliarde de spermatozoizi. Pentru o insamantare este nevoie de 200 milioane de astfel de celule, astfel incat sa se poata congela deoadata 10 pana la 15 doze de sperma.
Crescatorii de capre care doresc ca animalele lor sa fie fecundate, trebue sa ia legatura cu veterinarul incat de la inceputtul perioadei de imperechere pentru ca sperma necesara acestui proces sa stea deja la dispozitie.
La primul ciclu sexual se recomanda efectuarea insamantarilor artificiale.

Insamantarile se fac la 10 ore de la paratia caldurilor si se repeta la 8-10 ore.
Exista si metode mai moderne cum ar fi: transferul de embrioni, fertilizare in vitro, etc, dar acestea sunt mai costisitoare.

Gestatia la capre

Gestatia incepe odata cu patrunderea spermatozoidului in ovul si cu contopirea acestuia cu nucleul celulei.

Durata gestatie la capre

Gestatia la capre dureaza 5 luni variind de la 140 pana la 162 de zile. In cazul nasterii mai multor pui, duata gestatie este mai scurta, iar caprele care nasc un singur pui, il poarta in panatece cu pana la doua zile mai mult. La rasa pitica gestatia dureaza doar 143 zile.

Grajdul potrivit pentru cresterea caprelor


Caprele petrec deobicei mult timp in grajd. De aceea este important ca grajdul sa ofere animalelor conditii optime de trai. Un lucru esential este reprezentat de ventilatie, adica , de introducerea de aer proaspat la intervale regulate de timp.

La fel de importanta este si lumina care intra in grajd. Acest lucru se obtine prin existenta a mai multor ferestre.

Ca si in cazul altor constructii, constructia unui grajd pentru capre necesita o planuire minutioasa. Inainte de inceperea constructiei propriu zise, se recomanda crescatorului sa se informeze asupra tuturor posibilitatitilor de constructie existente, aceste informatii putand fi oferite de asocilatiile de crescatori. In anumite zone rurale, pot fi folosite pe post de grajd cladiri vechi pasarite, cum ar fi grajdurile de vite sau soproanele dezafectate.

Spatiu ridicat sau scazut? Graj pentru cresterea caprelor

Un factor destul de important este spatiul alocat. De la inceput trebuie stabilit numarul maxim de capre care va adaposti acesta. Un graj profesional ar trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii:

- intrarile ce vor sevi pentru tansportul de hrana si indepartatea balegarului trebuie sa fie destul de largi
- fanul trebuie depozitat deasupra grajdului intr-o camera separata
- spatii speciale pentru iezi cu ferestre mult mai mari (iezii au nevoie de mai multa lumina) 
- camere separatate pentru carantina (pentru animalele proaspat cumparate)
- tarcuri speciale pentru capre si tapi (este recomandat sa fie crescuti separat tapii) 
- aerisirea este un factor imporant (se poate realiza prin ferestre bine pozitionare su prin o gura de aerisire)